3 mins read
0 Comments

Wat is het belangrijkste verschil tussen detacheren en uitzenden?

Foto met de tekskt wat is het belangrijkste verschil tussen detacheren en uitzenden

In Nederland is het gebruikelijk dat bedrijven extra personeel inhuren voor specifieke functies. Hiervoor bestaan ​​twee soorten contracten: tijdelijke en detachering. In beide gevallen is de ingehuurde persoon geen vaste werknemer van het bedrijf, hoewel hij dat wel kan worden.

Daarnaast zijn er verschillen in opleidingseisen en arbeidsduur. Hier helpt Workcentral je de belangrijkste kenmerken van elk van deze modellen te begrijpen.

Hoe gaat een uitzendkracht te werk?

Het contract van een uitzendkracht kent flexibele uren en kent geen vaste einddatum: het werk eindigt als alle opgedragen taken zijn afgerond. Denk bijvoorbeeld aan een bibliotheek die een freelancer inhuurt om alle sciencefiction- en biografieboeken op publicatiejaar te ordenen. Zodra de taak is voltooid, wordt de uitzendkracht ongeacht de bestede tijd ontheven van zijn dienst.

Bovendien worden uitzendkrachten doorgaans ingehuurd voor functies waarvoor geen hoog opleidingsniveau vereist is, en deze contracten zijn doorgaans van korte duur. Het komt zelden voor dat een omroepmedewerker zijn contract verlengd krijgt of professionele banden opbouwt met het vaste personeel van het bedrijf.

Meestal wordt een uitzendkracht ter beschikking gesteld via een uitzendbureau, dat zijn diensten aanbiedt aan een ander inlenend bedrijf. Het wervingsbureau treedt op als tussenpersoon en beoordeelt de vereiste taken en de voor de functie benodigde werknemer. Vaak betekent dit verband dat een uitzendkracht niet eens een sollicitatiegesprek hoeft te voeren.

Contact voor tijdelijke uitzendkracht

Als kandidaat is het raadzaam om als uitzendkracht aan de slag te gaan als je:

—  Een student bent die deeltijds werk nodig heeft.
— Beperkte werkervaring hebt en je wilt je CV verbeteren.
— Een direct inkomen nodig voordat je een vaste baan krijgt.

Als uitzendbedrijf kun je overwegen een uitzendkracht in dienst te nemen als je:

— Iemand nodig hebt voor een specifieke reeks taken.
— Als je iemand nodig hebt die voor een korte tijd werkt.
— Liever niet de loonadministratie verzorgt.

 

Hoe gaat een gedetacheerde te werk?

Het contract voor een gedetacheerde is uitgebreider en lijkt enigszins op een vaste aanstelling. Een detachering begint met een contract waarin zowel een begin- als einddatum is vastgelegd, inclusief een minimum aantal uren en een opzegtermijn van één maand. Het lijkt op een werknemer van een bedrijf, maar dan zonder een formele arbeidsrelatie.

Daarnaast worden gedetacheerden doorgaans gezocht voor taken waarin zij over gespecialiseerde expertise beschikken en dus vaak over een hogere opleiding beschikken en over aanzienlijke ervaring op dat specifieke vakgebied. Als een technologiebedrijf bijvoorbeeld een app-ontwikkelaar nodig heeft, kan het een gedetacheerde met een technische achtergrond inhuren.

Aangezien een detachering een functie voor de langere termijn is, met contracten die mogelijk een jaar of langer duren, bestaat de mogelijkheid om het contract na de initiële looptijd te verlengen of zelfs om te zetten in een vaste rol binnen het bedrijf.

Hoe geschreven op een kladblok

Als kandidaat is het raadzaam om als gedetacheerde aan de slag te gaan als je:

– Specialist wilt zijn op een bepaald gebied.
— Ernaar streef bij het veiligstellen van een vaste baan.
— Plan om jouw professionele netwerk uit te breiden.

Als inlener kun je overwegen een gedetacheerde in dienst te nemen als je:

— Een specialist nodig met lagere inhuurkosten.
— Als je liever geen loonadministratie wilt afhandelen.
— Van plan ben jouw vaste personeelsbestand mogelijk uit te breiden.

Hoe huur je een uitzendkracht- of gedetacheerde in?

Workcentral is een recruitmentbedrijf dat zich toelegt op het verbinden van de ideale werknemer met de beschikbare functie, of het nu gaat om tijdelijke banen of langetermijncontracten. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Iemand die aangenomen wordt

Voor werknemers

Voor werkzoekenden

Help & Ondersteuning

Contactgegevens

© 2024 · Workcentral, alle rechten voorbehouden