3 mins read
0 Comments

De toegevoegde waarde van immigranten voor bedrijven en de nederlandse arbeidsmarkt

Toegevoegde waarde van immigranten voor nederlandse arbeidsmarkt

Het in dienst nemen van immigranten kan een waardevolle strategie zijn voor bedrijven, die niet alleen een positieve impact heeft op hun eigen bedrijf, maar ook de economie in Nederland stimuleert.

Ten eerste is het essentieel om de verschillende soorten buitenlandse arbeidskrachten te begrijpen die beschikbaar zijn en hoe deze passen bij de doelstellingen van je bedrijf. Om je te helpen bij deze belangrijke beslissing heeft Workcentral informatie verzameld die je zou kunnen helpen.

Verschillen tussen arbeidsmigranten en kennismigranten

Arbeidsmigranten zijn vaak in gedachten als we denken aan buitenlandse werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij bekleden vaak banen in minder gespecialiseerde sectoren met minder academische vereisten, wat hen niet minder onmisbaar maakt.

Integendeel, ze zijn essentieel voor het stimuleren van sectoren als de landbouw, de bouw en de logistiek. Deze immigranten voelen zich vaak aangetrokken tot banen die lokaal minder concurrerend zijn, maar die cruciaal zijn voor de goede werking van vitale sectoren van de economie.

Aan de andere kant zijn kennismigranten hooggekwalificeerde professionals die gespecialiseerde vaardigheden en geavanceerde technische kennis inbrengen. Ze voelen zich doorgaans aangetrokken tot posities op gebieden als technologie, engineering en financiën, waar hun expertise aanzienlijke waarde kan toevoegen aan het bedrijf.

Verschillen

Beide groepen spelen een cruciale rol bij het voldoen aan de vraag naar geschoolde arbeidskrachten. Welke problemen kunnen het inhuren van immigranten aanpakken als je de voordelen voor je bedrijf overweegt? Hier zijn een paar belangrijke punten:

1) Schaarste aan werknemers in veel sectoren

De schaarste aan arbeidskrachten in diverse sectoren vormt in Nederland een steeds groter probleem. Volgens een artikel van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS), gepubliceerd in december 2023, hebben werknemers in sectoren die een lager opleidingsniveau vereisen, zoals de bouw, de logistiek of de schoonmaak, een directe invloed op de goede werking van zowel publieke als private instellingen. Het zou niet overdreven zijn om te zeggen dat het land zonder hen tot stilstand zou kunnen komen, zoals het artikel vermeldt.

Arbeidsmigranten bieden een praktische oplossing voor dit arbeidstekort. Ze helpen de bedrijfsvoering soepel te laten verlopen en zorgen ervoor dat bedrijven efficiënt kunnen blijven functioneren en aan de eisen van de markt kunnen blijven voldoen.

2) Toenemende vergrijzing van de bevolking

De vergrijzing is een opkomend probleem in Nederland, dat gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van jonge en actieve arbeidskrachten. Volgens een studie van de Adviesraad Migratie getiteld “Arbeidsmigratie: Oplossing voor economie en demografie?” wordt verwacht dat de beroepsbevolking in 2040 aanzienlijk zal afnemen.

Hoewel arbeidsmigratie misschien geen definitieve oplossing is voor de demografische en economische uitdagingen van de vergrijzende Nederlandse samenleving, kan het wel een waardevolle bijdrage leveren aan het verlichten van deze problemen. Immigranten, vooral jongeren, kunnen helpen de situatie in evenwicht te brengen door de gaten op te vullen die zijn ontstaan ​​door gepensioneerde werknemers.

Oude mensen

3) Positionering van het bedrijf op internationaal niveau

Recente veranderingen in het immigratiebeleid, zoals het vergemakkelijken van het aannemen van vluchtelingen, hebben ervoor gezorgd dat veel bedrijven kunnen profiteren van een divers personeelsbestand.

Immigranten brengen vaak kennis mee over andere markten en culturen, wat een waardevol bezit kan zijn voor bedrijven die hun mondiale aanwezigheid willen uitbreiden en hun positie op het internationale toneel willen versterken.

Hoe kun je immigranten inhuren?

Als alle voordelen van het inhuren van immigranten goed klinken voor je bedrijf, dan is Workcentral hier om je daarbij te helpen. Onze expertise ligt vooral op de sectoren logistiek, schoonmaak en gezondheidszorg, waarbij wij je team kunnen faciliteren bij het vinden van tijdelijke of vaste medewerkers.

Voor werknemers

Voor werkzoekenden

Help & Ondersteuning

Contactgegevens

© 2024 · Workcentral, alle rechten voorbehouden