Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek is meer dan alleen het maken van een sterk cv of het bestuderen van belangrijke informatie over het bedrijf waar je solliciteert. Het is belangrijk om klaar te zijn om vragen te beantwoorden die, alledaags lijken . Maar wat gebeurt er als de vragen onverwacht zijn?
Hier helpt Workcentral je om potentiële vragen te anticiperen die je vermogen om snel, helder te denken en kalmte te bewaren op de proef kunnen stellen. Hieronder staan enkele tips om je voor te bereiden op ongebruikelijke vragen.
Waarom stellen recruiters onverwachte vragen?
Vragen als “Wat zijn je sterke en zwakke punten?” of “Waarom wil je voor dit bedrijf werken?” zijn bekende vragen in elk sollicitatieproces. Elke werkzoekende heeft ze gehoord en elke recruiter heeft ze op een bepaald moment in zijn carrière gesteld.
Er kunnen echter tijdens je sollicitatiegesprek vragen opduiken die vreemd of uit de context lijken. Hoewel ze je misschien overvallen, hebben ze allemaal een doel: ze kunnen je creativiteit, aanpassingsvermogen en vermogen om onder druk te denken testen. Er is geen perfect antwoord of exacte formule, maar hieronder bieden we enkele ideeën over hoe je op de recruiter kunt reageren.
10 onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek
1. “Als je een dier was, wat zou je dan zijn en waarom?”
Deze vraag beoordeelt je creativiteit en hoe je jezelf ziet in termen van eigenschappen of gedrag.
2. “Wat is je superkracht?”
Hier wil de recruiter weten hoe je je uitzonderlijke vaardigheden of unieke kwaliteiten ziet die kunnen bijdragen aan succes in de rol.
3. “Als je een miljoen dollar had, wat zou je ermee doen?”
Deze vraag probeert je motivaties, waarden en gevoel van financiële verantwoordelijkheid of levensprioriteiten te begrijpen.
4. “Hoe zou je omgaan met een collega die altijd te laat is?”
Deze vraag onderzoekt je vermogen om conflicten op te lossen en op een constructieve manier met lastige collega’s om te gaan.
5. “Als je van carrière zou kunnen veranderen, wat zou je dan kiezen?”
Het doel hier is om je passies en interesses te begrijpen, en om te beoordelen hoe je je eigen professionele toekomst ziet.
6. “Wat is je grootste mislukking en wat heb je ervan geleerd?”
Deze vraag is bedoeld om je vermogen tot reflectie, leren van fouten en veerkracht te evalueren.
7. “Beschrijf een situatie waarin je out of the box moest denken.”
De bedoeling hier is om je creativiteit en probleemoplossende vaardigheden op een innovatieve manier te testen.
8. “Als je de CEO van dit bedrijf was, wat zou je dan als eerste doen?”
Deze vraag kan je strategische visie, marktkennis en afstemming op de waarden van het bedrijf beoordelen.
9. “Wat is het laatste dat je zelf hebt geleerd?”
Hier wil de recruiter weten of je zelfgemotiveerd bent en een continue interesse hebt in leren en zelfontwikkeling.
10. “Wat zouden je vrienden over je zeggen als ze hier nu waren?”
Het doel is om je persoonlijke kwaliteiten te begrijpen, hoe anderen je zien en wat jij als je beste eigenschappen beschouwt.
Hoe voorspel je wat er gevraagd zal worden?
Het is onmogelijk is om precies te weten wat er gevraagd zal worden maar je ben beter voorbereid door deze stappen te volgen:
1. Lees de functiebeschrijving zorgvuldig:
Vaak geeft de vacature aanwijzingen over de competenties en vaardigheden die het bedrijf zoekt. Als de functie bijvoorbeeld leiderschapsvaardigheden vereist, kan je gevraagd worden hoe je met conflicten in een team zou omgaan of over een keer dat je een project moest leiden.
2. Doe onderzoek naar het bedrijf:
Inzicht in de bedrijfscultuur van het bedrijf helpt ook bij het anticiperen op vragen. Bedrijven die zich richten op innovatie, kunnen bijvoorbeeld vragen stellen over je vermogen om met snelle veranderingen om te gaan of je ervaring met creatieve processen. Aan de andere kant kan een traditioneler bedrijf vragen naar je stabiliteit en langetermijnplannen.
3. Denk na over je vakgebied:
Afhankelijk van de branche waarin je werkt, kunnen vragen meer gericht zijn op technische of gedragsaspecten. Als je bijvoorbeeld in de IT werkt, is het gebruikelijk dat er naar je ervaring met specifieke technologieën wordt gevraagd of hoe je bepaalde problemen zou oplossen. In klantgerichte functies zullen vragen waarschijnlijk gericht zijn op interpersoonlijke situaties en communicatievaardigheden.
Hoe krijg je een sollicitatiegesprek?
Workcentral heeft een blog met waardevolle tips die je kunnen helpen bij je zoektocht naar je droombaan. Wij zijn een wervingsbureau dat bedrijven en werkzoekenden verbindt. Neem contact met ons op en wij helpen je bij deze missie!